Genel Bilgi ve Tarihçe

Tarihçe

Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunun 21.11.1989 tarih ve 1800 sayılı kararıyla kurulan Yüksekokulumuzda, 1990-1991 eğitim-öğretim döneminde, Anestezi, Radyoloji ve Tıbbi Laboratuvar Programları açılmış ve 51 öğrenci ile eğitime başlanmıştır. 1991-1992 eğitim-öğretim döneminde açılan Hemşirelik ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programlarıyla birlikte program sayısı 5’e ulaşmıştır. 1997-1998 eğitim-öğretim döneminden itibaren Hemşirelik Programına öğrenci kontenjanı ayrılmadığından, bu programın faaliyeti sona erdirilmiştir. Türkiye’de ilk defa Yüksekokulumuz bünyesinde Diş Teknik Sekreterliği Programı açılmış ve 1996-1997 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçmiştir. Yükseköğretim Kurulunun 15.04.2009 tarihli toplantısında alınan karar ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı kanunla değişik 7/2 ve 43/b maddeleri uyarınca, Meslek Yüksekokullarının bölüm ve program yapısının yeniden düzenlenmesi nedeniyle aşağıda belirtilen eski bölüm ve programlar karşılarında gösterilen bölüm ve programlarla eşdeğer kabul edilmiştir (Tablo 1). 

 

Tablo 1. Bölüm ve program yapısının düzenlenmesi.

 

Eski Durum

Yeni Durum

Bölüm

Program

Bölüm

Program

Sağlık Programları

Anestezi

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Anestezi

Sağlık Programları

Radyoloji

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Sağlık Programları

Tıbbi Laboratuvar

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Sağlık Programları

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Sağlık Programları

Diş Teknik Sekreterliği

Dişçilik Hizmetleri

Ağız ve Diş Sağlığı

 

2008-2009 eğitim-öğretim  dönemi itibariyle Yüksekokulumuzda  Anestezi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ikinci öğretim programları açılmıştır. 2012-2013 eğitim-öğretim  döneminde  Fizyoterapi Programı açılmıştır. Böylece Yüksekokulumuzda 6 normal öğretim, 4 de ikinci öğretim programı olmuştur. Yükseköğretim Kurulu’nun 15/02/2013 tarihli ve 1157-7558 sayılı yazısı ile Yüksekokulumuz ile Ceyhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tek çatı altında birleştirilmiş ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Diş Protez Teknolojisi, İlk ve Acil Yardım, Yaşlı Bakımı  Programları Yüksekokulumuz bünyesinde faaliyetlerine devam etmiştir.

 

Yüksekokulumuz 2013-2014 akademik yılından itibaren 4 bölüm altında 9 program normal öğretimde, 4 program ise ikinci öğretimde olmak üzere toplam 13 programla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Mevcut Bölümler ve Programlar

Yüksekokulumuzda Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri, Dişçilik Hizmetleri, Terapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Bakım Hizmetleri olmak üzere dört bölüm bulunmaktadır. Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümüne bağlı 5 normal öğretim programı (Anestezi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, İlk ve Acil Yardım), 4 de ikinci öğretim programı (Anestezi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik) bulunmaktadır. Dişçilik Hizmetleri Bölümünde 2 program (Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Protez Teknolojisi), Terapi ve Rehabilitasyon Bölümüne bağlı 1 program (Fizyoterapi), Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümünde ise 1 program  (Yaşlı Bakımı) bulunmaktadır (Tablo 2).

 

Tablo 2. Yüksekokulumuz Bölümleri ve Programları.

 

BÖLÜM

PROGRAM (NORMAL ÖĞRETİM)

PROGRAM (İKİNCİ ÖĞRETİM)

 

 

 

1. Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Anestezi

Anestezi

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

İlk ve Acil Yardım

 

 

2. Dişçilik Hizmetleri

Ağız ve Diş Sağlığı

 

Diş Protez Teknolojisi

 

 

3. Terapi ve Rehabilitasyon

 

Fizyoterapi

 

 

4. Sağlık Bakım Hizmetleri

 

Yaşlı Bakımı

 

 

Yerleşim Durumu

Yüksekokulumuz Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi Güney bölgesinde bulunmaktadır.

 

Fiziksel Altyapı

Engelsiz bina ve VRF sistem ısıtma-soğutma özelliği bulunan Yüksekokulumuzun yeni hizmet binası 6.000 metrekare kapalı alana sahiptir. En az 4.000 öğrenciye eğitim-öğretim verebilecek şekilde planlanmış, Amfi I- 368, Amfi II-120,  Amfi III-120, Amfi IV- 352 olmak üzere toplam 960 öğrenci kapasiteli 4 adet amfi, 50 öğrenci kapasiteli 10 adet derslik, 1 adet 20 öğrenci kapasiteli interaktif derslik, 2 adet 60 öğrenci kapasiteli İlk ve Acil Yardım Uygulama Salonu, Ambulans İçi Eğitim Alanı, Vaka Canlandırma Hazırlık Odası, Yaşlı Bakımı Uygulama Salonu, Diş Protez Uygulama Laboratuvarları, Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Salonu, 2 adet Multidisiplin Laboratuvarı, Fizyoterapi Uygulama Salonu, Egzersiz Uygulama Salonu, Elektroterapi–Hidroterapi Uygulama Salonu,  Öğrenci Kantini, Toplantı Odaları, Akademik Ofisler, İdari Bürolar ve Arşiv bulunmaktadır. 

 

Yüksekokulumuz İsim Değişikliği

Üniversitemizde bu ölçekte bağış yoluyla gerçekleştirilen ilk eserlerden olma özelliği taşıyan Yüksekokulumuz yeni hizmet binası Abdioğulları A.Ş. desteğiyle yaptırılmıştır. Bu nedenle Yüksekokulumuzda bir isim değişikliği yapılarak Merhum Abdi Sütcü’nün ismi Yüksekokulumuza verilmiştir. Yükseköğretim Kurulu 15/09/2017 tarihli ve 62532 sayılı yazısıyla Yüksekokulumuzun adı ABDİ SÜTCÜ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU olarak değiştirilmiştir.

 

Abdi Sütcü Kimdir?

Kayseri’nin Kızılören köyünde 1941 yılında dünyaya gelen Abdi Sütcü, köyün susuz ve verimsiz toprakları ticari hayatını sürdürmeye yetmeyeceği için çiftçiliği bırakıp 1963 yılında Adana’ya göç etmiştir.

Dürüstlüğü, yardımseverliği ve çalışkanlığı ile bilinen Abdi Sütcü Adana’ya gelir gelmez belediye’den kiraladığı 9 m2’lik dükkanda ambalaj malzemeleri ve kullanılmış çuval ticaretine başlamıştır.

Kendi tecrübelerini hızlı bir şekilde çocuklarına aktarmak için büyük çaba gösterirdi. Sürekli yetki devrinden bahsederek çocuklarına sorumluluk vermiştir. Ticarette büyümenin önemli olduğu kadar aile yaşantısının ve sosyal dengenin de çok önemli olduğunu her platformda vurgulamıştır. Ailesinin birlik ve beraberlik içinde olması için bayram, düğün ve özel günlerde herkesin bir arada olmasını sağlardı. Sosyal sorumluluk projelerinde etkin olarak rol alırdı. Köyden gelen eş, dost ve akrabalara mutlaka yardım ederdi. Her ne kadar kendi işleri yoğun olsa da iş yerini ziyarete gelen ve ticari ilişkisi olmamasına rağmen kapısına geleni geri çevirmez ihtiyaçlarını sorar ve karşılardı.

Mütevazi bir yaşantısı olduğu için lüks harcamalardan kaçınmış ve hayır işlerine hem zaman harcamış hem de maddi açıdan katkı sağlamıştır. Örneğin, 1988 yılında İstiklal Cami’nin inşaatında aktif rol oynayarak projenin bitirilmesinde ciddi emek sarf etmiştir.

İlkokul mezunu olan Abdi Sütcü, eğitimin özlemini çektiği için o yıllarda ne kadar zor koşullar olsa da her zaman için çocuklarının eğitimli olmasına özen gösterdi. Gece gündüz demeden çalışan eti ile tırnağı ile bir yerlere gelmeye çabalayan, sözüne güvenilir itibarına ve onuruna düşkün biri olarak işine sahip çıktı. Katlandığı riskler ve sıkıntılar kısacası girişimci olarak verdiği mücadele herkese ders olacak nitelik taşımaktadır.

1992 yılında beklenmeyen bir zamanda aniden mide kanaması sonucu rahatsızlanan Abdi Sütcü vefat etmiştir.

Abdi Sütcü’nün temelini attığı ticari çalışmalar bugünkü Abdioğulları A.Ş. adı ile yaşatılmaktadır.